REACTIV EQUITIES - Consultanta în afaceri si investitii
----------------------------------------------------------------------
Fii reactiv!
   Home      Investitii      Bursa
Bursa de valori mobiliare
 
Locul si/sau sistemul in/prin care se vand si se cumpara diferite bunuri si valori  se numeste piata sau bursa. Cu alte cuvinte, bursa sau piata este locul/sistemul in/prin care cererea (cumparatorul) si oferta (vanzatorul) diferitelor bunuri sau valori sint puse fata in fata in vederea realizarii schimbului. 
 

In functie de bunul supus schimbului, piata (bursa) poate fi de mai multe feluri : imobiliara, agricola, de marfuri , de schimb valutar si in cazul nostru piata de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, certificate de investitii, bonuri de subscriere) sau derivate ale acestora (optiuni, futures, swaps)

In functie de regulile ce sint impuse participantilor, piata (bursa) poate fi reglementata sau nu. Reglementarea este realizata de un organism independent care in acelasi timp indeplineste functia de « jandarm » al pietei, avand astfel puterea de a da sanctiuni in cazul incalcarii regulilor. Bursa de valori mobiliare este in general reglementata, participantii fiind astfel obligati sa respecte anumite reguli de transparenta si de tranzactionare.

 

In Romania functia de jandarm al pietei de valori este indeplinita de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (www.cnvmr.ro) CNVM isi exercita autoritatea asupra a doua piete de valori mobiliare reglementate :

  • Bursa de valori Bucuresti (www.bvb.ro) specializata in tranzactionarea de actiuni/obligatiuni
  • Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu (www.sibex.ro) orientata in special spre tranzactionarea de derivate

------------------------------------------------ 

 

Daca intram in mecanismul intim de functionare a bursei de valori mobiliare atunci putem vedea ca sistemul este mai complex decat atat si ca de fapt numarul participantilor la piata este completat de ceea ce se numeste emitent de valori mobiliare. De fapt emitentul este piesa principala pe tabla de sah a bursei. Fara el piata de valori mobiliare nici macar nu ar exista. Dar si el emite valori mobiliare din interes propriu si anume pentru a se finanta. De unde o alta clasificare a pietei de valori mobiliare in: piata primara si piata secundara.

 

Pe piata primara emitentul de valori mobiliare care este in fapt o firma pe actiuni face apel direct la economia publica prin ceea ce se numeste Initial Public Offering (IPO) – oferta publica initiala. Prin aceasta procedura puternic reglementata, o firma pe actiuni vinde in mod direct publicului larg o parte din actiunile sale. Aceasta implica din partea firmei in cauza alcatuirea unui Prospect de emisiune si publicarea acestuia in media spre cunostinta publicului eventual interesat.

 

Pe piata secundara emitentul poate face o oferta secundara de vanzare de actiuni pentru a-si mari capitalul social sau detinatorii de actiuni (obtinute in urma unui IPO de exemplu) pot schimba intre ei contra cost actiunile diferitelor firme emitente.
 

------------------------------------------------ 

 

Daca incercam sa facem o sinteza a informatiilor enuntate in cele doua paragrafe anterioare, atunci putem afirma fara sa gresim ca piata de valori mobiliare (primara si secundara) aduce fata in fata interese convergente.

  • In primul rand firmele pe actiuni isi pot satisface nevoia de finantare, facand apel la economiile publicului
  • In al doilea rand publicul larg isi poate plasa economiile si in alte produse decat cele propuse de institutiile bancare (depozite bancare, certificate de trezorerie)
  • In al treilea rand piata asigura lichiditate valorilor mobiliare, acestea putand fi transformate cu usurinta in numerar pe piata secundara
Interesele mentionate mai sus converg in cele din urma catre dezvoltarea economica ampla si impulsionarea inovatiei.
 

------------------------------------------------

SC Reactiv SRL - 2012